Sunday, March 29, 2009

journey to kelantan...

18 march 2009

Dua minggu lepas aku ikut kak chah blik kelantan.Sebenarnya aku tak la plan nak pgi pon kelantan...lgpon ekonomi aku tgh merosot pon time tue..
Cternye cmni..aku ingatkan nana kawen 15 mac.bg la msg kat frenster sha2 mase 16hb tue..mintak maaf sbb xdtg kenduri kawen nana...pas2 sha2 pon kate..."mid, kenduri nana 20hb la..dtg la..lame xjmpe ko da"..pastu aku pgi ty kak chah.."kak chah blik ker mggu nie?"kak chah  blik"pastu aku pon ckp ngn kak chah nak join...ehm pas2 tros la kitorg beli tiket..blik rabu mlm..pas2 aku pon ponteng keje 2 hr..hr khamis ngn jumaat..shhhh..jgn bitao dr wan..hehe..
Kitorg naik bas kat hentian kajang...kol 10 mlm...bas double decker transnasional..sempit tol la bas tue...xmao nek bas tue da...tobat..;p..kitorg smpai kltn kol 6 pg cm2...da lame da aku tak menjejakkna kaki ke kltn sejak skolah maahad dlu...last skali dtg cni pon mase aku amik sijil spm..kire2 6-7thn lepas la(da tua rupanya aku nie..ahaks)
Aku duduk kat umah kak chah...kat pasir pekan..smpai2..lepak dlu ngn anak sedara kak chah..sarapan..pas2 kitorg nek atas..tdo..kitorg terlajak tdo smpai kol 11 lebe..sbnrnye hari tue ade makan gulai sepupu kak chah...kitorg pgi kol 12tgh hari cm2...duduk kat sane smpai le dekat 6 ptg...pnat jgak...
nie la sepupu kak chah ngn husband die..
Esoknya, 20 mac ada kenduri nana..kitorg gerak awal..dlm pkul 10pg sbb nak pgi kb mall beli hadiah nana...nie la 1st time aku pgi kb mall..dlu aku skolah kat cni..kb mall nie takde lg..skrg mcm2 ade..kat pdb bas pon tmpt bdak2 asrama kitorg beli mknn ptg2..kat makcik jangok(panggilan kitorg kat makcik yang jual nasi berlauk kat pdg bas..panggil makcik jangok sbb diorg suke pkai emas byk2..pas2 gelang bkn smpai lengan..smpai bahu rasenye..hehe..lawak jer). Kat padang bas tue diorg tgh wat mcm satu mall yang besar jugak la..xpe..nti lenkali aku dtg msti da siap...hehe..
Umah nana kat peringat..kitorg xbwk peta nie..biase la...redah aje..lgpon umah nana tepi jln besar...lgpon sha2 da bitao ngn details landmarks kat ctu..pas stgh jam, kitorg pon smpai..smpai2 tros jer sha2 plok aku..yela kan..lame da xjmpe..xsangke jmpe time nie...lagipon aku satu2 nye penghuni bilik 7a kat maahad dlu yang dtg..bangga kejap..hehe..yela..yang lain byk komitmen lain..mknn kat ctu boleh tahan la..
Makan gulai kat kltn nie len dr negeri2 lain..majlis kat cni slalu start kol 11 pagi smpai 6ptg..lame kan..pas2 lauk die pon len..kat umah nana : nasi putih, ayam percik, msk smbal ikan bilis kot pas2 ade gulai...
Sambil2 aku mkn..borak2 la ngn sha2.  sha2 kalo da berckp memang xberenti...biase la die..hehe...tapi xsempat nak tgkp gmba ngn sha2..kat kamera nana ade kot...
nana kawanku yang da menjd isteri org..tapi perangai rase2 mcm dlu jugak..suke sakat aku yang kecik nie..hahaha...
nana sambil memegang cek wang hantaran..nak sket.;p..cik abg nana takde time nie..die pgi solat jumaat..
nana wif mimie, sepupu nana (mimie yang tgh jeles coz nana kwen dlu)
aku yang tgh syok sendiri bergmbar kat blek pengantin..ahaks.
aku ngn munge..
Lame jgak aku lepak umah nana..sempat la gak berkenalan ngn husband nana..kol 3 ptg, kitorg blik umah kak chah..eh. sblm blik kitorg singgah dlu bazaar buluh kubu..kat cni byk kain.die lebe kurg mcm pasar payang kat trgnu la...
Esoknya, kitorg ade majlis mkn gulai utk sepupu kak chah utk sblh lelaki kat gunung, bachok..majlis pas zuhur...pagi tue sempat jgak kitorg pgi pasar ct khadijah,,kitrog memborong keropok..sempat jugak2 mkn2 kat ctu..hehe....hr tue kak chah kate nak bwk aku pgi pantai, tapi masing2 pon pnat hr tue, so xpergi la...
Hari ahad pulak, 22hb tue kitorg gerak blik kl..blik naik kete..ngn abg ipar kak chah...kitorg blik pas zuhur..kol 2bertolak...pagi tue sempat jgak aku pgi post office aek rebet aku..utk kete blm yang aku bru beli..hehe..dapat...hehe..ok..leh shopping..so kitorg pon pgi kb mall...hr tue xrmai org coz sume org bekerja..pgi naik kete mitsubishi lancer abg kak chah..hehe..aku ckp ngn kak chah aku teringin nak naik..xdpt beli pon, naik jer pon xpe..hehe...
Aku ingat nak beli kasut kat vincci tapi kasut yang aku aim tue da abes stok..ala...xpela..cri kat tmpt len la...kejap jer kitorg pgi..dlm sejam jer..blik tue kitorg tros siap2 nak blik..kol 2 kitorg gerak..nak jdkan cter aku terserempak ngn sepupu aku ngn bakal isteri barunye kat masjid bentong..xsempat nak tgor..die pgi umah isteri lame kot...;p
Kitorg singgah kat genting sempah mkn2..mase tue pon da kul 8 lebe..prot pon da msok angin..mcm xselera sgt nak mkn...hr tue aku smpai umah dlm kol 10 mlm...

0 comments:

Post a Comment

 

Search This Blog

Loading...

my favourite songs~~

My Blog List

my favourite blog list

Photobucket Powered by BannerFans.com
1MalaysiaBlogger