Sunday, August 9, 2009

bandung indonesia



Venue : Bandung, Indonesia
Time :6th to 9th July




Pada 6 Julai lepas aku telah pergi melancong ke bandung indonesia..Kami ade 9 org sumenye..ade 2 kump..satu kumpulan dtg 6 hb satu kumpulan lagi datang 7hb..tiket pergi ke bandung nie kami da beli taun lepas lagi..kirenye mcm da berkarat la tiket tue..hehe.

Nak dijadikan crite..mase kitorg smpai kat bandung, hotel yang ingin kitorg duduk tue da penuh sbb kat sane mase tue tgh cuti skolh..so rmai pelancong dtg kat bandung..so, naseb baik dviver taxi yang kitorg naik tue, pak yana baik hati crikan kitorg hotel utk tggl..so akhirnya kami dpt jugak hotel, royal corner hotel..okla jugak hotel tue..smlm dlm rm80 cm2..so kami ambil 2 blek..sbb group 1st nie ade 6 org..aku duduk satu blik ngn kak didie ngn adik die, ija..n kak farah, kak aaina n kak nor plak blek sblh..

So, lepas jer smpai kitorg mkn n tros keluar ke destinasi pertama pasar baru...




nie la angkutan kota yang kitorg slalu naik..yang ie nak pergi jalan dago..



kami semua dalam angkutan kta.kitorg rmai so kitorg jer la dlm nie..nie pon da pnuh da..angkut nie murah..bape sen jer..tapi sane sbut ribu2 la..hehe




nie la keadaan pasar baru..rmai btol manusia..kat tingkat bawah rmai..kat tgkat atas x sangat..nie la syurga beli belah kat bandung..ade tingkat telekung..kain lace...kain baju kebaya..batik..t-shirt..xsalah aku pasar baru nie dlm 7- 8 tingkat cm2..sehari jln kat cni xpuas..
time kat cni aku ade beli kain french lace+ satin _kain baju melayu rm 400 lebe cm2..okla..kain cantik..kire murah la dr msia...



kami kat tingkat atas pasar baru..kat cni la surau..t,pt kami lepak lepas pnat shopping..sume org bwk beg besar..yeka..sume byk mmbeli kan..time nie kak shiela ngn kwn die xshopping lagi coz diorg bru smpai, tab pon same..rasenye tab yang tgkap gmba nie..




nie plak adalahtoko tiga..temapat jual jeans...banyak jgak jeans die..paling banyak jean levi's..




aktiviti kami mlm2..jln2 pgi factory outlet..dekat jer rupenye dr hotel kami duduk..depan kami tue factory outlet..time nie kami kat slah satu shopping complex kat bandung..xmsok pon..dok kat luar jer..mase nie pkul 9 mlm kat sane..kalo kat cni 10 mlm..beza masa bandung ngn kl dlm 1jam cm2..




bumblebee..hehe..nie kat dpn shopping complex...ade jgak optimus prime tapi sume org mcm lagi minat ngn bumblebee jer..cian bdak kecik nie..nie nak tgkp gmba jgak;p


Rabu, 8hb

Kitorg plan hr nie nak serbu sume factory outlet kat bandung nie..so kitorg sewa kereta..ngn pakcik yana..sbbkan kitorg nie rmai ..so kne la sewa mpv...pkul 9 pagi cm2 kami da ready..bekpes dlu kat hotel..kitorg bekpes nasi kuning..

Pukul 10 pagi cm2 kami da on da way nak pergi rumah mode..tapi sbbkan hr tue ade pilihan raya, sume kdai bukak lmbt..dlm kul 11 pagi..so kitorg sume amek keputusan pergi tangkuban perahu, gunung berapi kat sane..perjalanan ke sana adela dlm 1 jam...sejuk..coz tanah tinggi...nama die die tangkuban perhu sbb bentuk tanah tinggi tue mcm perhu yang tertangkup...cm2 la..kak farah cter..



aku ngn kak farah..kat blkg tue kak nor.hepinye kak nor...hehe


kami kat atas tangkuban perahu..mule2 x bajet la nak trn bawah..pas2 ade seorang pemandu pelancong dtg offer nak bwk kami trn bawah...die kate sejam 200,000 rupiah..so kitorg pon setuju la...lame jugak nak trn gunung tue..jauh gak..pnat dibuatnye..da la ade antara kitorg yang pkai kasut tumit tinggi(tahan jer la)..aku plak naseb baik pkai kasut crocs..so tahan la sket..




nie kawah yang da mati la kirenye..da xaktif..kawah nie jer yang kitorg boleh tgk time kat atas..kalo nak tgok yang katif kne trn bwh..



kitorg dlm perjalnn turun..pnat seh...yang kat atas dahan tue..yang tgh pkai mask tue tab,tunang kak aainaa.tab jer sorg jer kumbang yang dtg..yang lain sume bunga..




org nie tgh ukir pokok batik..yang pkai t-shirt kuning nie pemandu pelancong kami.pak yadi.pokok batik nie batang die bentuk mcm batik..xtumbuh kat cni..ambil kat gunung lain.




pokok nie pokok manarasa..bler tgok nama die teringat kat manohara..pemandu pelancong kitorg, pak yadi ckp pokok nie jer yang tumbuh kat kwsn gunung berapi nie.time trn nie rmai penjual yang ikot kitorg...pas2 ade slh seorg drpd kitorg beli strawberi kat cni..sedap btol..manis sangat..lagi manis dr kat cameron highland..manis mcm gula..rugi xbeli...




time nak trn kami byk berenti sbb byk tgkp gmba..biar pnat sume org senyum jer




kami da smpai kat bwh..tgok la asap2 tue..lat bwh tue ade larva yang aktif..kawah nie aktif lagi tao..last skali meletus taun 90-an dlu..ade byk geiser..ade satu tue suhu die mencapai 100c..sape2 nak terjun bole la..kuar tggl tengkorak jer..hehe




pak yadi tgh hembus asap rokok kat sulfur..bler hembus asap rokok asap makin banyak...pak yadi nie hendem jgak;p..knp la xde gmba die yer?!!.panas jln kat cni..bole dgr bunyi larva mengalir kat beh kaki..gluk..gluk..scary..




kami bertiga tgh wat rawatan muke gne lumpur gunung berapi kat cni..baik utk hilangkan jerawat.kak shiela ngn kak farah pkai byk..aku pkai sket jer;p




time nie kami nak naik da..nasib baik jln naik landai jer..berbnading jln trn yang curam..kejap jer da smpai..lepas tue kami tros pulang..jln nk trn tue xpyh ckp la..bler dok dlm kete mcm duduk atas kuda..hehe

So, after blik dr tangkuban perahu kami tros ker rumah mode, factory outlet yangbest kat bandung nie..kat cni pilihan brg die byk pilihan..kat cni jer aku bole jumpe jean GUESS yang zul nak sgt aku beli..mule2 nak beli da..tapi xckup duit rupiah..ade duit ringgit jer...harga jeans tue 275,000 cm2..rugi xbeli smpai zul merajuk ngn aku..;p..terpakse la aku pergi lagi kan..mule2 ingat leh jmpe kat factory outlet lain..rupenye xbole..uwaa..nangis..




kat dpn rumah mode..ngn kak didie nie..boring menunggu



kat rumah mode jgak..nape dak nie isap jari yer?!!hehe



posing lagi..hehe




kedai makan kat umah mode...abc die sedap..kat cni kak farah mkn bakso..aku xsempat nak mkn..




emed kat cihampalas..kat cni kitorg jmpe dgn lan kristal wif family..kat cni jem gler..mase nie aku lapa gler...aku,kak didie ngn ija pergi cri tmpt mkn smbil org lain shopping..pas2 kitorg beli roti kat breadtalk



kami kat dlm secret...factory outlet favorite dak2 neh..hr pertama ngn hari terakhir pergi secret..aku ngn kak farah slalu lepak kat kdai tepi secret..beli sosej die..sedap..



kami pasukan bertopeng sudah bersedia nak blik..hehe..



nak naik plan da..kat tgn aku tue brownies yang sedap..


Bestnye pegi bandung..tapi byk duit abes la..rase xpuas plak pgi.nti nak pergi lagi biler2..maybe nak pergi jakarta jgak...tapi jakarta skrg mcm bahaya jer...tapi InsyaAllah aku akan dtg jugak suatu hr nti..

0 comments:

Post a Comment

 

Search This Blog

Loading...

my favourite songs~~

My Blog List

my favourite blog list

Photobucket Powered by BannerFans.com
1MalaysiaBlogger